Labels

Thursday, January 17, 2013

Bukti dan Tanda Cinta Terhadap Rasulullah SAW .


 بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسوله الأمين، وعلى آله وصحبه أجمعين، وبعد.
Mencintai Rasulullah saw merupakan kewajipan bagi setiap muslim dan semuanya mengaku ingin mencintainya, namun tidak semua pengakuan itu benar dan tidak semua keinginan itu baik. Oleh kerana itu diperlukan bukti dan tanda yang dapat dijadikan dalil kebenaran pengakuan cinta terhadap Rasulullah saw. Ini kerana apabila pengakuan tidak dibuktikan dengan dalil yang nyata, maka tentulah banyak orang membuat kerosakan dan kekacauan dengan pengakuan-pengakuan dusta, sebagaimana sabda Rasulullah saw:
(( لَوْ يُعْطَى النَّاسُ بِدَعْوَاهُمْ لادَّعَى نَاسٌ دِمَاءَ رِجَالٍ وَأَمْوَالَهُمْ)) رواه البخاري ومسلم.
“Seandainya manusia diberikan (diterima) semua pengakuannya, tentulah ramai orang yang menuntut darah dan harta orang lain.” [HR: Al-Bukhari]

Tuesday, January 15, 2013

Lahirnya Majalah Dewan Tamadun Islam.


Alhamdulillah bersyukur Kepada Allah, dengan limpah kurnia-Nya, sebuah lagi Majalah Islamiah dapat diterbitkan oleh DBP, dibawah editor kanannya yang sangat gigih berusaha iaitu Ustaz Salahuddin.
Dalam keluaran sulung ini tajuk utamanya ialah “Doa Untuk Pemimpin”, Abu Anas telah menulis maqalah bertajuk “Bahana Fitnah”.. Semoga kelahiran majalah Dewan Tamadun Islam (TI) ini dapat memenuhi ruang untuk menambahkan lagi pengetahuan masyarakat dalam ilmu agama & maklumat umum..
Tahniah kepada DBP, khasnya sahabat saya Ustaz Din, Barakallahu fiikum..