Labels

Friday, August 23, 2013

Catatan Rehlah Ke Istanbul (siri 2) 10 Pengajaran Hasil Daripada Ziarah Kami Di Bumi Istanbul.

Catatan Nurul Islah Hj Ismail, yang menyertai rombongan Abu Anas ke Istanbul & Umarah 2013 dan beliau ditugaskan sebagai pencatat perjalanan rehlah.
Di bawah ini ialah 10 Faedah & Pengajaran Hasil Daripda Ziarah Kami Di Bumi Istanbul.
1. Kepentingan didikan yang  betul.
Didikan yang diberikan guru kepada anak murid membawa impak yang besar dalam  hidup murid tersebut. Seperti yang dilakukan oleh guru Al-Fateh yang merotannya tanpa sebab menyebabkan al-Fateh berfikir & menyimpan hasrat membuktikan dia bukan seorang yang boleh dizalimi. Dia bangkit untuk merealisasikan hasrat ayahnya untuk menjadi sebaik-baik pemimpin seperti yg telah disebut oleh Rasulullah s.a.w & menawan Kota Constantinople.
[Siri 1 Catatan diRehlah ke Istanbul. ]

Catatan Rehlah Ke Istanbul & Umrah 2013 (siri 1)

Bismillah, Alhamdulillah, Wassolatu Wassalam ‘ala Rasulillah...
1)      Alhamdulillah, pada hari Ahad, 26 Mei 2013, Abu Anas bermusafir ke Qastantin (Istanbul) melalui Abu Dhabi, kemudian ke Al-Madinah dan mengerjakan umrah di Tanah Haram Makkah.  Perjalanan bermula dengan bertolak dari Airport Sultan Ismail Petra Kota Bharu ke KLIA dengan MH 1397 pada jam 4.05pm.
Alhamdulillah selamat tiba di KLIA jm5 pm. Seramai 40 orang yang  kebanyakkannya dari Kelantan dan Selangor mengikuti rombongan ini di bawah kelolaan Syarikat Ash-Har Travel Sdn. Bhd mula berkumpul di KLIA. Sambil menunggu perjalanan seterusnya ke Abu Dhabi pada jam 2035, kami menikmati jamuan yang dibawa oleh anak ayah Uji, salah seorang jemaah Ash-har, jazahumullahu khaira.
[Siri 2 Catatan di10 Faedah Rehlah & Catatan Islah.]