Labels

Thursday, March 21, 2013

Hukum Menyediakan Kenduri Kematian

 Alhamdulillah segala pujian hanya untuk Allah, Tuhan Semesta alam. Selawat serta salam kepada junjungan agung Nabi Muhammad S.A.W, para Ummu al-Mukminin, Aalul Bait, sahabat Baginda s.a.w serta ulama’ yang menurunkan ilmu dengan seikhlas hati kerana Allah.
Makalah yang ana masukkan di blog ini ialah tulisan Ustaz Hasan Ahmad –hafizahullah- [Mantan Pensyarah UM] yang telah disiarkan oleh Majalah Pengasuh, terbitan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) bilangan 587. Makalah ini membincangkan isu yang mungkin dianggap kontroversi atau isu panas dalam masyarakat, namun untuk memberi maklumat dan asas perbincangan kepada umum terhadap amalan yang menjadi kebiasaan masyarakat dengan dalil dan pandangan empat mazhab – khasnya mazhab Syafie dan nukilan dari kitab jawi yang menjadi rujukan dan bacaan di masjid dan surau kita.
Tujuan siaran ini ialah untuk perbincangan bukan untuk menimbulkan kecelaruan dalam masyarakat, dan satu perkara yang perlu diingat bahawa perbincangan ini adalah tentang majlis kenduri kematian, tanpa menyentuh hukum sampaikah pahala kepada orang yang telah mati, dua perkara ini adalah berbeza. Insya’Allah akan dibincangkan dalam siri yang lain. [Penjelasan tentang Perjalanan Manusia ke Alam Akhirat boleh di lihat di: http://abuanasmadani.blogspot.com/2012/04/rehlah-abadi-ke-alam-akhirat-12-siri.html ].

Wednesday, March 20, 2013

Kesalahan Menggugurkan Selawat dan Salam Dalam Pengucapan dan Penulisan.


Petikan dari Tulisan Akhuna Ustaz Hasrizal Abdul Jamil dari Blognya: http://saifulislam.com/?p=870 Jazahullahu Khaira. Semoga bermanfaat buat Umat yang mencintai & menyayangi Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wa aalihi wa sahbihi wasallam.
Abu Anas telah membuat catatan tentang Kelebihan Selawat dan memahami maknanya boleh dibaca di: http://abuanasmadani.blogspot.com/2013/01/selawat-ke-atas-nabi-saw-kelebihan.html


Tuesday, March 19, 2013

Hukum Tunjuk Dengan Ibu Jari - Jari Telunjuk


Ramai yang heboh mengenai isu isyarat atau tunjuk dengan ibu jari atau Jari Telunjuk, cerita ini telah disebarkan dalam laman sosial (FB). Jadi pihak PENDAKWAH ISLAM berasa bertanggungjawab untuk mendapatkan jawapan yang terbaik agar semua pihak berpuas hati .
Di bawah ulasan ringkas Akhi Al-Aziz Ustaz Adlan Abdul Aziz dalam blognya.

Rehlah JB 2-3 Mac 2013- Apa Ertinya Saya Menganut Islam.